Γενικά Στοιχεία

 

      Η  Φωκίδα βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και συνορεύει ανατολικά με την ΠΕ Βοιωτίας, βόρεια με τη Φθιώτιδα, δυτικά με την Αιτωλοακαρνανία και σε όλη τη νότια πλευρά βρέχεται από τον Κορινθιακό Κόλπο. Εκτείνεται σε 2.121 τ. χλμ, τα 36 από τα οποία είναι πεδινά, τα 560 δάση και τα υπόλοιπα ημιορεινά με χαμηλή βλάστηση και πετρώδες έδαφος. Ο μόνιμος πληθυσμός του νομού ανέρχεται στους 40.430 κατοίκους σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής του 2011. Πρωτεύουσα του νομού είναι η Άμφισσα, τα ιστορικά Σάλωνα.

 

      Η  Φωκίδα πήρε το όνομα της από το Φώκο, γιο του Αιακού, αρχηγό των Αιγινητών που κατέλαβε την περιοχή ή κατά άλλη εκδοχή από το γιο του Ορνυτίωνα, αρχηγό των Κορινθίων, που κυρίευσε το χώρο της. Η ΠΕ Φωκίδας αποτελείται από τους παρακάτω δήμους:

 

     1. Δήμος Δελφών με έδρα την Άμφισσα και ιστορική έδρα τους Δελφούς αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Άμφισσας, Γαλαξιδίου, Γραβιάς, Δελφών, Δεσφίνας, Ιτέας, Καλλιέων και Παρνασσού.

 

    2. Δήμος Δωρίδος με έδρα το Λιδωρίκι , αποτελούμενος από τους πρώην δήμους Βαρδουσίων, Ευπαλίου, Λιδωρικίου και Τολοφώνος.

 

        Στην Π.Ε. εδρεύουν το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας, τα κέντρα υγείας  Άμφισσας, Ιτέας και Λιδωρικίου και η ΤΟΜΥ Άμφισσας.    

 

     Η Φωκίδα έχει ένα εναλλασσόμενο γεωμορφολογικό τοπίο προικισμένο και από τη φύση με την ομορφιά των αντιθέσεων. Περιβάλλεται από ψηλά βουνά, άγριας ομορφιάς (Γκιώνα, Παρνασσός, Βαρδούσια, Οίτη), τα οποία συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ορειβατών και χιονοδρόμων όλο το χρόνο. Στο μουσείο των Δελφών και στα αρχαιολογικά και λαογραφικά μουσεία του νομού μπορεί να συναντήσει κανείς την ιστορία του τόπου, ενώ για πεζοπορία προσφέρονται τα φαράγγια, και τα μονοπάτια της περιοχής. Επιπλέον, η Φωκίδα διαθέτει καθαρές και όμορφες ακτές με γραφικά ψαροχώρια και αρχοντικές κωμοπόλεις. Μοναδικές πλουτοπαραγωγικές πηγές του νομού είναι η ελαιοκαλλιέργεια, ο ορυκτός πλούτος (βωξίτης), τα δάση, η κτηνοτροφία, η ιχθυοκαλλιέργεια, και ο τουρισμός. Οι ευρύτερες περιοχές της Φωκίδας έχουν κατορθώσει να διατηρήσουν την αυθεντικότητα τους προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια «άλλη Ελλάδα». Η Φωκίδα επομένως είναι ιδιαίτερου χαρακτήρα χωρική ενότητα της Στερεάς Ελλάδας, με συνδυασμό ορεινών και παράκτιων περιοχών και προσέγγιση μέσω της Δυτικής Ελλάδας με την Πελοπόννησο και το μεγάλο αστικό κέντρο της Πάτρας.