Γενικά Στοιχεία

       Η Ευρυτανία, στη βορειοδυτική άκρη της Στερεάς Ελλάδας, αποτελεί την ορεινή περιοχή της νότιας Πίνδου. Η ΠΕ, με έκταση 1.869τ.χλμ., συνορεύει με ανατολικά με τη Φθιώτιδα, νοτιοδυτικά με την Αιτωλοακαρνανία, βόρεια με την Καρδίτσα και δυτικά με την Άρτα. Αποτελεί την πιο αραιοκατοικημένη και ορεινή ΠΕ της Ελλάδας και έχει συνολικό πληθυσμό 20.280 κατοίκους σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της απογραφής του 2011. Η ΠΕ Ευρυτανίας αποτελείται από τους παρακάτω δήμους:

 

     1. Δήμος Καρπενησίου με έδρα το Καρπενήσι, αποτελούμενος από τους πρώην δήμους α.Καρπενησίου β. Φουρνά γ.Προυσσού δ. Ποταμιάς ε. Δομνίστας και στ. Κτημενίων.


       2.  Δήμος Αγράφων  με έδρα το Κερασοχώρι, αποτελούμενος από τους πρώην δήμους α.Φραγκίστας β. Βίνιανης γ. Ασπροποτάμου δ. Απεραντίων και ε. Αγράφων.

 

        Στην Π.Ε. εδρεύουν το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου, το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας και τα Ιατρεία Καρπενησίου.

 

         Οι ορεινοί όγκοι των Αγράφων, του Τυμφρηστού ή Βελουχίου, της Οξιάς, της Καλιακούδας, της Χελιδόνας και του Παναιτωλικού αποτελούν τον κύριο χώρο της ΠΕ της Ευρυτανίας. Η διάβρωση του εδάφους και οι μεγάλες κλίσεις, δημιουργούν πολλές χαράδρες τις οποίες διαρρέουν τα κυριότερα ποτάμια της περιοχής, Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης, ο Μέγδοβας, ο Τρικεριώτης, ο Καρπενησιώτης και ο Κρικελοπόταμος. Στην ανοικτή λεκάνη που σχηματίζεται της Ευρυτανίας, στη σημεία συμβολής των ποταμών αυτών, σχηματίζεται το μεγάλο Φράγμα των Κρεμαστών, με την ομώνυμη τεχνητή λίμνη. Αναφορικά με το κλίμα χαρακτηρίζεται από δροσερό καλοκαίρι και πλούσιο σε βροχές και χιόνα φθινόπωρο και χειμώνα.

 

        Η ΠΕ διαθέτει πλούσιους πόρους με ευρείες δυνατότητες και εξαιρετική φυσική ομορφιά και πολιτιστική – ιστορική κληρονομιά. Η Ευρυτανία θεωρείται μια από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης και οι προσφορές της σε φυσικό περιβάλλον είναι μοναδικές, με τις περισσότερες περιοχές της να παραμένουν παρθένο μέρος της χώρας. Παρέχει τη δυνατότητα για περιπλανήσεις στα βουνά και τα ποτάμια της, για ορειβασία, χιονοδρομία και άλλους είδους τουριστικές δραστηριότητες.

 

        Η Ευρυτανία, κατ΄ εξοχήν ορεινή περιφερειακή ενότητα και η μοναδική από τις πέντε τις Στερεάς Ελλάδας που δεν έχει παράκτιο μέτωπο, χάρη στη μοναδικότητα των ορεινών της όγκων και τα πλούσια χερσαία υδατικά συστήματα έχει αναδειχτεί σε πόλο έλξης χειμερινού τουρισμού.

Οι σημαντικότεροι τουριστικοί πόροι της Ευρυτανίας εντοπίζονται συγκεντρωτικά στις παρακάτω μορφές τουρισμού:

 

  •         Ορεινός / περιηγητικός και χειμερινός / χιονοδρομικός τουρισμός:

 

          Ο χιονοδρομικός τουρισμός με κέντρο το Βελούχι αναπτύσσεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω διαμόρφωσης αναγκαίων υποδομών: Λειτουργούν 6 αναβατήρες (3 εναέριοι και 3 συρόμενοι) που εξυπηρετούν 10 πίστες, σαλέ, σχολή σκι, κλπ.) Οι σχετικές ανωδομές / καταλύματα εξυπηρέτησης / διαμονής των σκιέρ εντοπίζονται, εκτός από το Καρπενήσι, στους γειτονικούς οικισμούς Μεγάλο και Μικρό Χωριό, Αγ. Νικόλαο, Βούτηρο, Κλαυσί , Κορυσχάδες, Κρίκελλο και Δομνίστα.

 

   Επιπλέον, η Ευρυτανία, προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες αναψυχής όλο το χρόνο, κυριότερες από τις οποίες είναι οι εξής:


         •    Ορειβατικές εκδρομές που περιλαμβάνουν πεζοπορικές αναβάσεις και περιηγήσεις ορεινών δασικών τοπίων αλλά και ορειβατική ποδηλασία (κυρίως στα Άγραφα και στα άλλα βουνά του νομού),


         •    Καταβάσεις ποταμών (καγιάκ), ράφτιγκ (π.χ. στον Ταυρωπό και Τρικεριώτη) και διαδρομές σε φαράγγια (π.χ. άγριο φαράγγι Κλειδί και Πανταβρέχει ).

 

  •       Οικοτουρισμός ή οικολογικός / περιβαλλοντικός τουρισμός:

 

        Η μόλυνση του περιβάλλοντος στο νομό θεωρείται μηδενική, για αυτό και η Ευρυτανία προσφέρεται για φυσιολατρικές διαδρομές. Στα ομορφότερα μέρη για οικολογικό τουρισμό περιλαμβάνονται τα εξής:


    •    φυσιολατρικές διαδρομές με σκοπό την απόλαυση της άγριας πανίδας, χλωρίδας και φυσικού τοπίου στους υγρότοπους του νομού (π.χ. στους ποταμούς Αγραφιώτη, Ταυρωπό, Καρπενησιώτη και στη Λίμνη Κρεμαστών)


   •    ορεινές / δασικές περιοχές (π.χ. όρος Βελούχι / Τυμφρηστός) καθώς και καταρράκτες και ελκυστικές κοιλάδες (π.χ. Αγραφιώτη ποταμού)


    •    οικολογικά καταλύματα όπως π.χ. το «Λυκουρέσι Village» στο Καρπενήσι, που αποτελείται από εννιά ξύλινες οικολογικές κατοικίες άκρως φιλικές προς το περιβάλλον

 

  •     Πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός:

 

       Το βασικό κέντρο θρησκευτικού τουρισμού (με μεγάλο αριθμό επισκεπτών) είναι η Ιερά Μονή Προυσσού, ενταγμένη σε ελκυστικό φυσικό περιβάλλον και ακολουθούν η Ιερά Μονή Τατάρνας (κοντά στη λίμνη Κρεμαστών) και το Ησυχαστήριο Οσίας Μαρίας (Μικρό Χωριό). Εκτός από τις κύριες διαδρομές προς Προυσσό (κατά μήκος του Καρπενησιώτη ποταμού) και Τατάρνας (Καρπενήσι - Φραγκίστες - Μονή Τατάρνας) μια τρίτη διαδρομή (για επίσκεψη βυζαντινών εκκλησιών σε συνδυασμό με το φυσικό τοπίο) είναι Καρπενήσι - Κλαυσί (Παλαιοχριστιανικός ναός Αγ. Λεωνίδη / 5ου αιώνα) - Μουζήλο (παμπάλαιες εκκλησίες) - Ανιάδα (περιοχή «Αετόβρυση») - Δομνίτσα.

 

  •       Αγροτουρισμός

 

       Επίσης, η Ευρυτανία διαθέτει αγροτουριστικά καταλύματα (κατοικίες και ξενώνες), που στο σύνολο τους βοηθούν στην ανάπτυξη αγροτουριστικής δραστηριότητας στην ΠΕ.